27 mai 2005Buitenlopen is bijna niet meer te doen hier. Niet alleen vanwege de temperatuur, 34 graden om 6 uur vanmiddag, maar ook omdat je om de 10 meter een folder in de handen gedrukt krijgt. Overmorgen is het dan eindelijk zo ver en iedereen wil iedereen nog snel even beinvloeden. OUI en NON vliegen je om de oren. Heb al voorzichtig geinformeerd wat de nationale hobby wordt na het referendum. In het geval van een overwinning van het NON-kamp, zullen de discussie nog wel even doorgaan. En anders gaan ze zich gewoon weer bezighouden met het beleid van Chiraq, hebben ze me verzekerd. En wellicht dat ze alvast over zijn opvolging nagaandenken. De volgende verkiezingen zijn immers 'al weer over 22 maanden...' (oftewel bijna twee jaar). Een andere optie is Google. Ik ben er bijna zeker van dat niemand in Nederland ervan op de hoogte is, maar Google is bezig met een immens project om alle boeken ter wereld in te scannen. Alle kennis komt dus digitaal beschikbaar. Nationale bibliotheken en uitgevers worden benaderd voor dit megalomane karwei en in Amerika loopt het nu. Dus toen kwam de oversteek naar Europa. Groot-Brittanie wil wel meewerken, maar Frankrijk trapt op de rem. Het plan is Amerikaans en privaat. Oftwel slecht, nee, niet doen, ons niet gezien, dan kunnen we beter zelf doen. Dus nu te verkrijgen bij de boekhandel: boekjes tegen Google. Ook de verkiezingen voor de stad van de Olympische Spelen staan voor de deur. Nu nog niet echt spannend, maar stel dat Parijs verkozen wordt. De hel zal losbreken. Een paar plannen, duizenden bezwaren. Laatste gespreksonderwerp. Zelfs de vakbonden van niet-spoorwegpersoneel vinden dat hun vakbondsbroeders van de metro het wel erg bont maken met stakingen de laatste tijd. Voorstel: een gegarandeerde minimale dienstregeling. Is natuurlijk niet in goede aarde gevallen bij de collega's. Ben benieuwd wanneer de zoveelste staking is.
O ja, ik ben druk bezig met afronden hier. Nog twee schamele weekjes. Mijn werk tot nog toe onder En plus?
21 mai 2005Gisteren is Paul Ricoeur overleden. Een van de grootste filosofen van Frankrijk. Aldus het journaal hier. Even vergetend dat Ricoeur hier heel lang met de nek is aangekeken... Het nieuws was hier vanochtend al bekend, de kranten staan er al vol mee, maar ik zag dat Nederland het bericht pas om een uur of 3 vanmiddag pas ontving. Ricoeur is een van de eerste denkers waar ik in mijn studie mee geconfronteerd werd. Een alleseter, op zoek naar het compromis tussen alles en iedereen. Je creëert je eigenwaarde door de dingen die je doet. En nog heel veel meer wijsheid. Als protestant had hij nauwe banden met de faculteit waar ik nu studeer. Hij heeft zijn bibliotheek aan mijn fac nagelaten. En eigenlijk was hij ook een van de redenen om naar Frankrijk af te reizen. Omdat hij over alles geschreven heeft wat mij interesseert. Ben hem hier echter een beetje ontrouw geworden. Heb heel veel gelezen, maar minder van hem. Toen ik nieuws vanochtend hoorde, was ik juist een van zijn artikelen aan het samenvatten. Vreemd toeval. Tot aan zijn dood door gepubliceerd. Bewonderenswaardig.
Beetje weemoedig wandelde ik naar buiten. Kwam ik in een lange stoet Prijs-de-Heer-roepende-maar-dan-in-het-Frans-mensen terecht. Allemaal vrachtwagens met enorme versterkers en gospelbandjes. Daarom heen duizenden mensen die allemaal een nogal evangelische indruk maakten. Chinezen, blanken en vooral heel veel mensen van Afrikaanse afkomst. Erg vrolijk allemaal. Was een beetje verbaasd hoe dit nu weer kon midden in het laicale Frankrijk. Het bleek de 'Marche pour Jesus' ('de enige officieel door de politie van Parijs goedgekeurde') om de blijdschap met de Heer te tonen, en wellicht nog een paar zieltjes te winnen. 'La France a Dieu'. De meestee mensen hosten vrolijk mee. Moet de eerste moslim-optocht nog meemaken. Ben benieuwd.
20 mai 2005Ik begrijp eindelijk het nut van sanatoria. Vond het vroeger een overdreven verschijnsel. Stadmensen die naar het platteland afreizen om te herstellen. Maar nu... Ben al dagen een beetje ziek. Als in een beetje. Maar echt herstellen kun je hier niet in de stad. Nergens frisse lucht te bekennen. Altijd auto's. En een huishouden met 3 mannen. Dus echt stofvrij is het hier ook niet te noemen. Heb vanmiddag midden in het park gezeten, met zoveel mogelijk bomen om me heen. Hopelijk betaalt het zich een beetje uit en gaat het morgen beter. Maar toch, ik verlang behoorlijk naar frisse, schone blauwe en groene lucht. Helaas zijn de hoogtijdagen van de sanatoria een beetje voorbij. Misschien moet ik binnenkort een weekendje gewoon naar het platteland, ook zonder sanatoria. De nationale hobby hierzo. Weekendje campagne. Maar dat is dan weer niet echt ethisch verantwoord. De luchtvervuilen om schone lucht te vinden.
Twee jaar geleden. Een hele hete zomer. In Frankrijk stierven de bejaarden bij duizenden. Het werd ze hier in het aardse iets te warm. De financiele middelen voor een fatsoenlijke airco in de bejaardenhuizen ontbraken. Zoals er overigens voor weinig geld bleek te zijn in de ouderenzorg en de gehandicaptensector.
De minister-president J.P. Raffarin kwam met een plan. Iedereen gaat tweede pinksterdag, vroeger een vrije dag, gewoon werken. Het loon dat mensen normaal gesproken zouden opstrijken voor die maandag, wordt nu in een fonds gestopt dat bejaardentehuizen van het nodige geld gaat voorzien. Verwachtte opbrengst: 2 miljard euro. 'Dag van de solidariteit' is het voorstel door een slimme marketingstrateeg gedoopt.
Maar helaas. Ook al hebben de fransen het zelf altijd over solidariteit, een vrije dag inleveren, zit er dus niet in. Vooral de katholieken zijn tegen. Een christelijke feestdag opofferen, dat nooit. Niet dat ook maar ergens in de bijbel te vinden is dat de heilige geest behalve op zondag ook nog eens een keer op maandag is uitgestort, maar toch. De meeste vakbonden roepen op tot werkweigering.
Erger nog. Bij de metro gaan staken. Ze staken tweede pinksterdagde hele dag omdat ze die dag vrij willen zijn. Normaal gesproken hadden de trams gewoon gereden volgens zondagsdienstregeling. Nu dus maar helemaal niet. Op een gegeven moment moet je je toch gaan afvragen waar de grens met machtsbruik ligt.
Overigens is Raffarin zelf zaterdag plotseling geopereerd en heeft hij dagen het bed moeten houden. Onderhand is hij weer ongeveer werk. Zijn antwoord op de vraag wanneer hij weer volledig aan de slag gaat: Tweede Pinksterdag!
06 mai 2005Niet zo heel veel. Behalve dat ik gister naar een optreden van Bevinda ben geweest. Hier bij mij om de hoek. En dat het geweldig was. En dat ze helaas niet op korte termijn in Nederland optreedt. Maar dat haar nieuwe CD in oktober uitkomt.
05 mai 2005In de buurtwinkels van Parijs is hij een bekend verschijnsel. De supermarktneger. Meestal bevindt hij zich ergens in de buurt van de kassa. Met de armen over elkaar houdt hij secuur alle tassen, aankopen en klanten in de gaten. Zijn indrukwekkende presentie is meestal genoeg om af te zien van iedere snood plan. Soms loopt hij ook door de winkel als 'ie de boel niet vertrouwt. Toen ik nog bij de ED winkelde ben ik een tijdje gevolgd door de supermarktneger. Hij vond het maar verdacht dat ik iedere dag weer terugkwam en maar weinig spullen kocht. Fransen kopen vaak in bulk in. Voor mij is iedere dag naar de winkel gaan een prettige, onschuldige break. Na een tijdje begon hij dat cultuurverschil ook in te zien. Overigens is de supermarktneger meestal erg aardig. De vaste klanten heet hij welkom, hij weet wie er ziek is en is altijd in voor een praatje. Hij is vaker een sociaal werker dan een boeman.
Maar inrgijpen kunnen ze. Gisteren bij de Lidl. Hardhandig ook. Een donker getinte zwerver die het niet nodig vond meer dan 1 euro te betalen voor een fles wijn van 1,45, werd opgepakt en letterlijk buiten de schuifdeuren gesmeten. Een neger valt lastig te beschuldigen van racisme, als je zelf ook een kleurtje hebt, dus de zwerver restte niets anders dan met bloedneus, mokkend in te rukken.
Overigens kwam ik gisteravond nog een neger tegen. Niet die van de supermarkt. Deze was van de metro. Met zijn zessen tegelijk stapten ze onze wagon binnen en iedereen moest zijn plaatsbewijs laten zien. Ik heb een maandkaart, dus dat zil wel goed. Denk je dan. Alleen moet je daar zelf altijd nog even het nummer van je stamkaart op invullen. En laat ik dat nu vanaf 1 mei vergeten zijn. En daar gistermiddag, na mijn bezoek aan de supermarkt, plots aangedacht hebben.
01 mai 2005Twee weken geleden was ik op het Zweedse platteland. Prachtige sterrenhemel. En grootse stilte. In Parijs is de stilte een uitgestorven fenomeen. Vannacht gaven de onderburen een feest. Binnenshuis dus geen rust, maar buiten ook niet. De hangjongeren van de Lichtstad vonden het nodig om tot een uurtje of twee door te gaan met voetballen. En daarna werd het niet stiller. Auto's razen hier de hele nacht door en vannacht hebben kunstenaars onder mijn raam een stadskunstwerkgemaakt. Aan elkaar geknoopte dozen die je over de grond heen kunt bewegen in een naar binnendraaiende circel. Eerst moest het ding gemaakt worden en vervolgens uitgetest. Tot een uurtje of vijf in de ochtend. Nu staart vanaf mijn balkon een grote zooi dozen mij aan, onder de naam 'Het oog van de cycloop'. Toen de kunstenaars klaar waren, vonden ook de onderburen het wel zo'n beetje welletjes. Na wat Zweedse Abba klanken hielden zij het ook voor gezien.
Nu vond ik het allemaal niet zo erg, ware het niet, dat ik vandaag graag naar allerlei musea wilde. Eerste zondag van de maand, musea gratis, dus dat wil wel. Dacht ik. Ware het niet dat ze hier in Frankrijk nog uitgebreid 1 mei vieren. Ga dus nooit op 1 mei naar Parijs. Er is niks te doen. Musea, parken, alles is dicht. Toeristen lopen een beetje verweersd rond. Het enige wat hier te beleven valt is heel veel demo's op 1 dag. Van allerlei vakbonden. En ook dat maakt weer herrie. Net als het poppentheater dat voor ons huis zijn tent had neergezet. Geen musea, geen studie. Mij restte niets dan een korte geluidsopname te maken, van Parijse herrie. Luister onder En plus?