...met op de achtergrond de Galatabrug.

28.4.07
millimeteren. ben er nog niet zo goed uit wat mijn voorkeur heeft. er wordt nu gestemd over de nieuwe president, met als enige kandidaat de islamitisch gelovige Gul. het leger vindt dit zorgwekkend en zegt de Turkse staat te willen beschermen. betekent dit een mogelijk ingrijpen door de militaire machthebbers?
een heuse legercoup meemaken is natuurlijk best spannend, alhoewel het nu ook weer niet zo heel speciaal is in Turkije. in 50 jaar staat de teller op 3.5, maar goed toch leuk om het van dichtbij te aanschouwen. zeker omdat coups in Turkije voor gewone burgers eigenlijk weinig gevolgen hebben. geen grote schietpartijen en zo, dus ongevaarlijk.
aan de andere kant, Gul mag dan in zijn vrije tijd moslim zijn, dat wil nog niet zeggen dat hij als president plotseling een islamitische koers zou willen, laat staan kunnen varen. het is een beetje te vergelijken met een situatie waarin Bas van der Vlies van de SGP president zou worden. je moet er misschien niet aandenken (alhoewel, alles beter dan JPB), maar gelukkig is er de Grondwet die ervoor zorgt dat niet alle verworven rechten gelijk weer ingeleverd moeten worden. dus, een coup zou een verlies voor de democratie betekenen, zoals ook de EU al heeft laten weten.

maar toch, een beetje coup zou ik wel kunnen waarderen. maar misschien moet ik dan gewoon naar de kapper. mijn haar heeft eigenlijk weinig model meer. alhoewel ik bang ben dat de kappers hier maar 1 kapsel beheersen: namelijk millimeteren. inderdaad: de soldatencoup.

17:00


24.4.07
postzegelhoofden deed ik het toch nog even fout. vroeg ik bij mijn postkantoor-om-de-hoek om postzegels naar Europa.ik was even bang dat ik postzegels voor het binnenland zou krijgen, maar gelukkig maakte de postbeambte geen politiek statement van het postzegelverkopen. en onderhand zijn mijn kaarten aangekomen, in dat buitenlandse Europa.

ondertussen heeft Frankrijk de eerste ronde van de presidentsverkiezingen achter de rug. wat een betrokkenheid op radio en TV. een opkomst van 84%. hiero kiest het parlement de president (morgen wordt de kandidaat bekend) en in Nederland valt er sowieso niets te kiezen. wij hebben Beatrix. ook leuk.
overigens hopen de Turken dat Royal het van Sarkozy wint. die laatste is namelijk tegen de toetreding van hun land tot de EU. maar gezien de huidige polls vrees ik het ergste voor Turkije. 6 mei weten we meer.

09:15


20.4.07
Malatya nou, de bekendmaking van de AKP presidentskandidaat laat nog even op zich wachten. de aankondiging van de nieuwe Leider is uitgesteld tot de 25e april. ondertussen is de invloed van de naderende verkiezing merkbaar. niet alleen brengt het duizenden mensen op de been, ook de gruwelijke moord op drie protestanten in het verre oosten van Turkije afgelopen woensdag wordt ermee in verband gebracht. ultranationalisten zouden er nog eens op hebben willen wijzen dat buitenlanders en andersgelovigen niet in Turkije thuishoren. alleen echte islamitische Turken zijn welkom.
de boodschap is duidelijk, ik hoop alleen dat niemand zich er wat aantrekt.

16:48


18.4.07
stilte mijn haar is nat. heerlijk. sinds mijn aankomst hier ter plaatse ben ik op zoek naar een zwembad. ze waren of niet overdekt dus pas in de zomer open, je had een zwemlicentie nodig (een nederlands paspoort volstaat niet), er werd een gezondsheidsverklaring geeist, of een combinatie van deze factoren maakte het zwemmen onmogelijk. na heel lang zoeken beek de oplossing zich onder mijn neus te bevinden. na anderhalve maand ontdekte ik dat mijn eigen uni een zwembad heeft, zoals zich op de campus ook een kapper, een bank, een boekhandel, een danszaal, een sportschool enzovoorts bevinden. na betaling van mijn lidmaatschapsgeld kan ik onbeperkt het bad induiken. vannochtend voor het eerst, en het was heerlijk.
onder water moest ik even denken aan een boek van de onvolprezen Amelie Nothomb Cosmetica van de vijand. het gaat over een vliegtuigpassagier die lastiggevallen wordt door een medereiziger die onophoudelijk tegen hem begint te praten. het oor blijkt een van de slechtst beschermde organen van de mens te zijn. je mond en je ogen kun je nog dichtdoen, en de wet waakt over je lichamelijk intergriteit, maar voor je gehoor geldt dit alles niet. in de drukte van istanbul is het dan ook heerlijk om even niets te horen. even geen geluid om me heen, alleen de zalige stilte van het water.

onder de douche bleek de werking van het water wat al te sterk te zijn geweest. mijn oren zijn nu verstopt en moeten worden schoongespoten. gelukkig hebben we ook een dokter op de campus.

ook interessant, vandaag maakt de regerende en islamitische AKP partij bekend wie zij voor gaat dragen als de president van Turkije voor de komende zeven jaar. het wordt waarschijnlijk de huidige premier, Erdogan. deze man wordt door het leger en de seculiere elite zwaar gewantrouwd. men is bang dat hij van Turkije een islamitische staat wil maken. die angst lijkt schromelijk overdreven, maar de kandidatuur van Erdogan kan de spannningen behoorlijk doen oplopen. afgelopen zaterdag was er een demo in Ankara tegen Erdogan als mogelijke president die 200.000 mensen trok. hoe dit verder gaat is afwachten. maak je borst maar nat!

11:00 Nog niet verzadigd?


9.4.07
pasen Turkije slaat Pasen over, dus spoed ik mij straks gewoon weer naar Turkse les. in de bieb van de uni zitten mensen druk te werken, en het weer doet ook al niet mee. het is donker en grauw buiten.
juist als iedereen Pasen loopt te ontkennen, komt de drang op om er wel aan te doen. in ieder geval een klein beetje. een van mijn klasgenoten van Turks had na lang zoeken toch nog paaseitjes gevonden en een ander vroeg zich af waar je rode verf zou kunnen kopen. dat is namelijk de kleur die eieren in Roemenie horen te krijgen deze dagen.
ik zelf besloot zaterdagavond maar eens naar de kerk te gaan. de Anglicaanse kerk hier ter plaatse telt 200 zielen, waarvan er gemiddeld 20 in de kerk zitten. de paasnachtdienst bestaat traditioneel uit het lezen van heel veel bijbelteksten en het ontsteken van de paaskaars.
dat laatste gebeurde hier ook. in de Achterhoek geldt op dit moment een openvuurverbod, waardoor traditionele paasvuren in o.a. IJzerlo wellicht niet door gaan. in Istanbul wordt op veel plaatsen nog hout gestookt, en een vuurtje meer of minder is geen bezwaar, dus had de priester van dienst buiten een mini Paasvuur aangelegd, om de paaskaars aan te ontsteken. de kerkgangers dus halverwege de dienst de kerk uit voor het vuurritueel en op het moment dat de kerkdeur geopend wordt begint de imam van de moskee om de hoek zijn gebedsoproep. vervolgens wil het houtvuur niet aan, wat de priester doet verzuchten dat het in de dagen van Sint Patrick toch allemaal een stuk beter geregeld was.
toen Patrick de Ieren wilde bekeren ontstak hij een houtstapel die veel feller brande dan die voor de heidense goden. waarop Ierland zich massaal tot de God van het helderste vuur bekeerde.
inderdaad, met het paasvuurtje dat onderhand eindelijk een beetje op gang begon te komen zul je geen mensen bekeren, maar het was voldoende om de paaskaars te ontsteken en onder de vrolijke begeleiding van het gezang van de imam weer de kerk binnen te wandelen. happy Eastern!

08:41


6.4.07
poetsen bakken 2 onderhand heb ik begrepen dat de truc met het verliezen van de borstel ook bij andere Nederlandse Istanbul-gangers bekend is. dat geeft een prettig gevoel van bevestiging. waarvoor dank!
maar turkije heeft meer kwesties te bieden, waarbij je even door het hoofd schiet: het is toch geen 1 april (bir Nisan, zoals het hier heet, en ja, ook Turken halen koddigheden uit op deze dag, dus de inname van Den Briel door Alva blijkt internationale gevolgen te hebben, of heeft 1 April niks met Alva te maken, maar deze overwegingen even tussen haakjes).
gisteren in de krant: de directeur van het Telecommunicatie platform heeft een boze brief geschreven aan het bestuur van een moskee. of ze alsjeblieft de zojuist aangeschafte GSM-blokkers niet meer willen gebruiken. volgens de imam vergaten gelovigen dusdanig vaak hun mobiel uit te zetten dat hij nauwelijks meer te verstaan was. dus dan maar een blokker aangeschaft, zodat inkomende telefoontjes tegengehouden werden.
nou kan je daar tegen zijn. zo heeft een blokker namelijk ook een negatief effect op het bereik van GSMs in de buurt. maar nee, dat was niet het belangrijkste argument van de directeur van het platform. het probleem was fundamenteler. het recht op de vrije meningsuiting werd burgers ontzegd. mensen konden niet langer hun stem verheffen wanneer zij dat wilden, vrije communicatie was niet meer mogelijk... een argumentatie om eens over na te denken. net als het antwoord van de imam die een curieuze opvatting van democratie als antwoord gaf. ja, maar als de meerderheid een blokker wil, dan heeft dat de minderheid zich daar maar bij neer te leggen, luidde zijn woorden. prachtig. de meerderheid die altijd gelijk heeft. voor wie wat achtergrond informatie wil bij deze discussie, kan ik de verzamelde werken van Dworkin aanbevelen. en van overigens zo n beetje alle andere politieke filosofen van de afgelopen eeuwen.

overigens is een dosis pragmatisme de imams ook weer niet vreemd. in Engeland woedt nu de discussie of kerken zenders voor draadloos internet op hun toren mogen plaatsen. internetters worden dan immers in de gelegenheid gesteld om porno te downloaden. in turkije doen ze minder moeilijk. het levert geld op, dat je aan goede doelen kunt besteden, luidde de reactie van een imam. voor pragmatise: begin bij Rorty.

17:49


3.4.07
ik word weer genoemd gisteren kopte Turkish Daily News:
Istanbul growing as capital for foreign education
steeds meer studenten in Istanbul en natuurlijk is men apetrots. een halve krantenpagina wordt gevuld met een opsomming van bijna alle 110 landen van herkomst. en om hoeveel studenten blijkt het dan uiteindelijk te gaan: 5.545, verspreid over de 23 private en publieke universiteiten van Istanbul. 3941 ervan zijn man en de grootste instroom komt uit Turkstalige landen. met andere woorden, ongeveer de helft van de buitenlanders heeft een beurs van de Turkse overheid om in Turkije hun licht op te komen steken. het doel van de overheid is de banden tussen de Turkse volkeren aan te halen. resten er ongeveer 2500 studenten die op eigen houtje of via een Erasmusprogramma naar Istanbul zijn gekomen. aan mijn eigen universiteitje (8000 studenten) staan 55 buitenlandse studenten ingeschreven, waaronder ik. bijzonder detail: 1 van ons blijkt een Grieks Cyprioot te zijn, een land waarmee Turkije nogal overhoop ligt. de student is dan ook de enige met deze achtergrond in Istanbul.
en mijn uni had zich een aantal dagen geleden toch al positief onderscheiden door de voorpagina te halen met het nieuws dat er sinds kort een heuse LesboGayBisexualTransgender (LGBT) club actief is. iets dat in de media nogal wat aandacht heeft gekregen. en inderdaad, sinds een paar dagen hangen de prikborden vol met regenboogposters. wellicht leidt dit volgend jaar tot een nog hogere instroom. misschien halen we de 60.

08:58 Nog niet verzadigd?