Logboek Parijs

28 avril 2005
Alle afleveringen van Derrick spelen zich af via het zelfde patroon. Een obsessie eindigt in een moord. Daarna volgt het inzicht. De hoofdpersonen zijn vaak verstarde types die zichzelf ooit een doel hebben gesteld en dat koste wat het kost blijven najagen.

Maar je stideert nu toch in La France. Waarom dan duitse krimi's kijken? France 2 herhaalt iedere middag rond mijn lunchtijd een aflevring van Derrick. En aangezien het tempo, tergend Duits traag ligt, de serie en nagesynchroniseerd en ondertiteld is, heb ik dus alle reden om het te volgen. Niet bijster interessant. Maar ik doe alles om mijn Frans op te vijzelen.

Er zijn duizend en een manieren om je eigen middelbare schooltijd samen te vatten. Aantal keren de klas uitgestuurd (0),
gespijbeld (0 *schaam, schaam*), in huilen uitbarsten vanwege een te laag cijfer (2), flauwgevallen (1) aantal verborgen liefdes (2). Enzovoorts. Ook leuk, de minst favoriete lerares: Wilmering. Inderdaad: zij doceerde Frans. En had de neiging mensen openlijk te bespotten. De meeste docenten kozen andere slachtoffers, maar bij Wilmering was ik de klos. Mijn Frans was slecht en zou nooit wat worden. Accenten, uitspraak, taalinzicht. Ik was een hopeloos geval. Daar zal mijn 'ik doe alles om mijn frans te verbeteren' obsessie begonnen zijn.

Nu loop ik dus in Parijs rond, heb drie keer per week Franse les en kijk zelfs naar Derrick. Nu nog afwachten of mijn obsessie in een moord, op Wilmering of op mijn huidige docent, zal eindigen, en ik ben klaar voor een aflevering van Derrick.

Ik heb in ieder geval al wel een titelvoorstel voor die aflevering: 'Acc(id)ent grave'.

10:33 PM Nog niet verzadigd?


08 avril 2005
Laatste observaties. Ben vandaag naar de Notre Dame gegaan. De kerk was gesloten voor toeristen, maar zat bomvol. Een groot scherm met de uurtvaartmis. Een portret van de paus. De deuren sloten om 10 uur. Er kon niemand meer bij. Mij restte het plein. Een nog groter TV-scherm. Megaboxen. Het regende. Begrafenisweer. Van onder de vele paraplus leefde, klapte, boog, bad iedereen mee. Toen in Rome iedereen elkaar de vrede toewenste, volgde het plein voor de Notre Dame snel. Handen schuddende gelovigen, onder toeziend oog van de Franse politie. Johannes Paulus II weet ook na zijn dood nog verbazingwekkende dingen te bewerkstelligen.

Voor wie overigens nog twijfelde, deze paus was wel degelijk conservatief. Hij heeft opdracht gegeven om al zijn persoonlijke notities na zijn dood te vernietigen. Iedereen is al jaren over op de papierversnipperaar, maar JPII prefereert bij testament een aloude, veel beproefde katholieke techniek: verbranden. Ben benieuwd hoe progressief zijn opvolger zal blijken.

9:18 PM Nog niet verzadigd?


07 avril 2005
Wat ik hier in feite doe? Me afvragen waarom half Frankrijk hoog in de gordijnen klimt, als de vlaggen halfstok worden gehangen voor de Paus.
Frankrijk is, zoals bekend, een bizar land. Zelf geven ze hoog op over hun democratisch-revolutionaire gehalte, maar in feite is het een conservatieve natie, met een soort gekozen koning aan het hoofd. Chef d'Etat Chirac heeft alle touwtjes in handen, het kabinet buigt voor zijn wil.
Heel lang hebben de Franse koningen hun macht moeten delen met minstens even zo invloedrijke bisschoppen. Vanaf de Franse revolutie is daar verandering in gekomen, met als duidelijkste markeringspunt de scheiding bij wet van kerk en staat in 1905. Voortaan was de president (lees koning) dus alleenheerser. Een situatie die dit jaar precies een eeuw bestaat. En de fransen zijn er blij mee. Er zijn tal van forums, discussies, festiviteiten, lezingen, boeken, artikelen over 100 jaar Laiciteit, zoals de scheiding hier zo mooi heet. Te veel voor een simpele ziel als ik om allemaal bij te wonen.
Ik doe een dappere poging, want laiciteit is waar ik me hier zo'n beetje dag in dag uit mee bezighoudt. Laiciteit betekent in de ogen van veel Fransen dat je religieus zijn maar in je eigen tijd, in je eigen huis doet, maar dat je er niet mee te koop loopt. Hoofddoekjes op een school van de staat. Nee dus. Dat is verboden. Vlaggen halfstok bij een overleden kerkvorst. Uit den boze. Dan wek je als staat de indruk partij te kiezen voor een bepaalde religie.
In Nederland gaan we met dit soort dingen iets ontspanner om. Hier zijn ze bang dat als je een beetje toegeeft, aan welke religie dan ook, binnen de korste keren de katholieke aartsbisschop zich op het Elysee meldt om de macht op te eisen. Het is niet zozeer de Islam die angst inboezemt, het is vooral Rome dat wordt gevreesd.
Daardoor hebben gelovigen het bij tijd en wijle moeilijk in La douce France. Het land is behoorlijk getraumatiseerd door het religieuze verleden. Tel daarbij op dat Frankrijk eigenlijk nog een heel erg autoritair/koninkrijk-achtige bestuurscultuur heeft en je kunt je voorstellen dat nogal wat mensen het gevoel hebben dat religies, en met name minderheidsgeloven als de islam, onderdrukt worden. Dat wekt wrevel op, leidt tot agressie, leidt tot bevestiging van vooroordelen. Voila, bienvenue en France.

Als het hier dan tenminste lekker weer was, maar het regent nu al dagen achter elkaar. Tijd om even terug te keren naar Pays Bas. 22 april ben ik hier weer terug. Voor verder onderzoek. En hopelijk met beter weer.

8:14 PM Nog niet verzadigd?


05 avril 2005
Vanavond op 19|20, het Journaal van France 3. Frits Bolkenstein, die in het hol van de leeuw in redelijk Frans kwam uitleggen dat zijn liberale beleid echt alleen in Frankrijk tot protesten leidt. Andere landen hebben veel minder moeite met de liberalisering van de arbeidsmarkt. Nederland bijvoorbeeld. Zij ziet het probleem niet.
Een afsluitende vraag van de interviewster. Bolkenstein staat bekend als een tegenstander van uitbreiding.
'Nee, dat heeft u verkeerd begrepen. Ik had niets tegen de komst van 10 nieuwe landen. Ik verzet me wel tegen de toetreding van Japan.'
'Pardon'
'Ik vind niet dat Japan thuishoort binnen de EU.'
'Ik neem aan dat U Turkije bedoelt. Japan komt om geopolitieke redenen niet direct in aanmerking'
'O ja. Turkije. Uiteraard'

Een tongslippertje? Geheime besprekingen? Gebrekkige dossierkennis? Gat in Franse taalbeheersing?

De glimlach van de interviewster was beminnelijk.

Het andere grote nieuws vandaag. De Joconde is verhuisd. In de rest van de wereld bekende als Mona Lisa. Ze heeft een hele grote muur voor zichzelf alleen. Helemaal aangepast. Kostenplaatje: vier miljoen euro. Ze hangt nu veel mooier aldus de architect.

Balen. Ben net geweest. Moet ik weer.

8:47 PM Nog niet verzadigd?


02 avril 2005
Ben maar even polshoogte gaan nemen in de Notre Dame. Geen idee hoe het nu in Nederland is, maar hier hebben de Journaals maar een onderwerp: het sterven van de paus. Heel af en toe heeft Karol concurrentie van prins Reinier van Monaco die ook op het punt staat het tijdelijke en het eeuwige te verwisselen, maar de duidelijk winnaar is de romein.

De Notre Dame is mooi op een avond als deze. Stemmige muziek, wierook, een paar kaarsen. En ze zit vol. De ronddravende toeristen zijn vervangen door pers die graag een mooi plaatje schieten.
Het was bedrukkend stil. Een rust die alleen maar voorkomt bij het sterfbed van een vechter die uiteindelijk het onderspit delft. Het leven was de laatste jaren zwaar voor de paus, maar opgeven kwam niet in hem op. Soms vroeg ik me af of het niet genoeg was. Of hij niet beter van de Poolse rust kon gaan genieten. Maar door stug vol te houden heeft hij wellicht willen laten zien dat ouderdom een beperkende, maar geen onoverkomelijke factor is.

Genoeg om over na te denken dus, daar in de Notre Dame. Voor iedereen. Weduwen die ongetwijfeld aan hun eigen man terugdachten. Afrikaanse nonnen die nog een man in hun leven zullen moeten missen. Een homostel dat blijkbaar niet al te veel wrok koesterde. Een een zoenend heterostel vlak voor me, dat waarschijnlijk vooral naar een bed verlangde. Wellicht binnenkort een nieuwe paus?

Mijn kleren ruiken nog steeds naar wierook

12:03 AM Nog niet verzadigd?