Heel gek, maar om de een of andere reden heb ik tegenwoordig nog meer geïnteresseerd in Griekenland, dan een paar maanden (om precies te zijn: 4 maanden en 10 dagen) terug. Maar ik ben niet de enige met een ongezonde preoccupatie, ook de Grieken zelf zijn obsessief. Zo zijn ze pathologisch Orthodox. 98% is volgens het paspoort Grieks Orthodox, er zijn allerlei wetten die andersgelovigen het leven zuur maken en tot voor kort werd religie ook op je identiteitspas weergegeven. Niet echt een land waar de vrijheid van godsdienst floreert.
Zo wordt er al 25 jaar gepraat over de bouw van een moskee in Athene. Moslims komen nu samen in garages en verlaten winkels. Niet ideaal, dus dar moest wat aan gebeuren, zeker met de Olymische spelen op komst, want moslimsporters moeten tenslotte toch ook bidden. Voor dat laatste zijn ze nu rijkelijk te laat, maar de Griekse regering heeft nu wel eindelijk haar goedkeuring gegeven voor de bouw van een nieuw, groot moskeecomplex. Weliswaar 20 kilometer buiten het centrum, maar het is een moskee.
En toch blijft de kerk bezwaar houden. Citaat uit Volkskrant:
'Bezoekers die vanaf het vliegveld de minaret van de mskee zouden kunnen zien, krijgen de indurk dat zij in een islamitisch land zijn terechtgekomen, stelde de aartsbisschop Christodoulos. Bovendien wordt de bouw grotendeels gefinancierd door koning Fahd van Saudi Arabië. En dat is toch geen land dat bekend staat om zijn religieuze toereantie, fulmineerde hij'.
Observatie. Sinds ik van AXE op een ander merk ben overgestapt zeggen meer vrouwen dat ik lekker ruik. Die stomme reclames ook altijd.
Dan nog de boekentip van de maand: Spiegels. Nederlands in 1001 zinnetjes van Aernoud Witteveen (Spectrum 2003). Een thematische verzameling korte zinnen die allemaal een beeld oproepen. Heel knap gedaan. Als quote het lijstje Klonteren:
1. En nou een kwartiertje de andere kant op roeren
2. Twee teentjes is wel genoeg
3. Het lijkt heel veel, maar het slinkt enorm
4. Druk er anders met de deksel op
5. Proef je het verschil niet?
6. Ik zei toch: heet
7. Gauw onder de koude kraan
8. Niet weggooien die gaan straks door de prut
9. Nee, dit is een beetje mijn eigen receptje
10. Als jij prakt kan ik gaan poeren
11. Lekker hè, zo met je handen erin
12. Wat kijk je nou, dat is geen bloed, maar sap
13. Ik ga nu even een paar minuten heel veel lawaai maken
14. Ik zei toch, zo gaat het klonteren
15. Smeuïg genoeg? Nog een scheutje doen?
16. Zet hem maar op 80, dan hebben we nog even
17. Dat krijg je nooit meer terug in die tube
18. Met zijn hoevelen, zei je?
19. We kunnen altijd nog een paar pizza's halen
20. Schudden zodat hij loskomt, en dan met twee handen
21. Oeps...bijna gelukt
22. Is ie toch nog ingezakt
23. Het zit nu ook op mijn bril
In mijn studentenhuis hoopt de post voor verhuisde bewoners zich op. Zeker deze dagen, waarin allerlei verre vrienden vakantiekaarten gaan sturen. Vrienden die blijkbaar zo goed van elkaars leven op de hoogte zijn, dat ze niet van elkaar weten dat ze een ander adres hebben. Sowieso weet ik niet of je mensen die de sadistische gewoonte hebben om kaarten met prachtige vergezichten en de mededeling dat het 'hier' 30 graden is, vrienden kunt noemen. Maar dat terzijde.
De post hoopt zich dus op tot een behoorlijke stapel. Direct achter onze voordeur. Ik heb nogal de neiging af te geven op het saaie karakter van Kampen. Er zou nooit wat spannends gebeuren, maar de zich verzamelende post voor de deur herinnerde me aan een van de spannendste episodes uit mijn Kamper periode. In het halletje van mijn vorige studentenhuis verzamelden wij oud-papier. Dat ging drie jaar goed. Tot een noodlottige carnaval. Toen vond de Kamper jeugd het een goed plan om het oud-papier, in een maand trouw verzameld door 36 mensen, in de fik te steken. Ons halletje brandde uit. De brandweer kon erger voorkomen.
Eindelijk iets spannends in Kampen. Ik was dat weekend in Aalten.
De Griekse aartsbisschop Christodoulos Paraskevaides heeft God gebeden het Griekse team vanavond de overwinning te schenken. In Griekenland is, in ieder geval in naam, 98% van de inwoners Orthodox. In Portugal is 94% Rooms-Katholiek. Als Portugal wint, blijkt God dus toch aan de kant van de Paus te staan. Voor de bijbelkenners: Karmel revisited.
Over twee uur weet ik tot welke God ik mij moet bekeren. De protestantse variant zal het in ieder geval niet zijn. Die vloog er in de halve finale al uit.